Old Grand-Dad Golfclub Nederland

Nieuwe Duofiets afgeleverd aan blije gebruikers

Bij SEIN in Cruquius en Heemstede wonen zo’n 330 mensen die vanwege hun complexe epilepsie een omgeving nodig hebben waar dag en nacht gespecialiseerde epilepsiezorg wordt geboden. 106 van de bewoners zijn nog onder de 30 jaar oud en veel bewoners functioneren cognitief en sociaal op een lager niveau dan de eigen leeftijd. SEIN zet de wensen en behoeften van de bewoners voorop en begeleidt hen volgens de visie

Meer vrijheid en beweging met de elektrische Duofiets

Beweging is een belangrijk onderdeel van een gezond leven, maar voor sommige bewoners van SEIN is dat lastig vanwege hun epilepsie en/of beperkingen. Onze afdeling Beweging zet zich in om zoveel mogelijk bewoners in beweging te krijgen en mist hiervoor nog een elektrische duofiets.

Op een duofiets zit een bewoner laag bij de grond, vast met een riem, zitten de voeten vast op de trappers en zit de bewoner naast een begeleider. Zo kunnen bewoners veilig fietsen ook als zij dat zelf niet kunnen. De begeleider kan handelen wanneer de bewoner een epileptische aanval krijgt en kiest de trapstand voor de bewoner. Bewoners kunnen meetrappen in het tempo van de begeleider, meetrappen op eigen tempo of niet meetrappen. Met een speciale inzet is de fiets ook geschikt voor kinderen.

Jordy van Scheppingen, teamleider Beweging bij SEIN, vertelt: “We hebben al een aantal duofietsen. Die worden veel gebruikt maar zijn aan vervanging toe en wij willen vooral heel graag een duofiets die elektrisch is. Met trapondersteuning fietst het fijner, minder zwaar en kunnen we ook wat verder gaan naar bijvoorbeeld het Haarlemmermeerse bos, de Groene Weelde en een rondje langs de golfbaan mag natuurlijk ook niet ontbreken. Zo krijgen de bewoners niet alleen beweging maar ook de vrijheid om het terrein van SEIN af te kunnen. Aangesloten zijn in de maatschappij is belangrijk, ook voor onze bewoners. Dat geeft ze kracht en zelfvertrouwen. Daarnaast kan een elektrische duofiets SEIN mogelijk ook geld besparen. Dan kunnen we met deze fiets naar bijvoorbeeld consulten met specialisten in het ziekenhuis waardoor wij kunnen besparen op taxikosten. Dat zijn wij momenteel aan het inventariseren.”

Op de foto links teamleider Jordy van Scheppingen, teamleider Sein en Abe Steiginga, clubconsul van de Haarlemmermeersche en op de nieuwe fiets twee blije gebruikers.