Old Grand-Dad Golfclub Nederland

Zoete donatie voor Para-tafeltennissers uit Hilversum

Oud Old Grand-Dad penningmeester en Ere-Grootvader  Gerrit Horlings, heeft in de vele jaren dat hij zich voor onze stichting inzette, menige donatie via feestelijke cheques overhandigd en laten overhandigen. Deze keer deed hij dat voor een project voor de speciale groep van para-tafeltennissers bij zijn geliefde tafeltennisvereniging Hilversum. Het ging om een speciaal project voor para-tafeltennissers en hij bedacht dat het leuk zou zijn deze keer een cheque in de vorm van een heerlijke taart aan te bieden.

Para-tafeltennissers, wie zijn dat?

Het begon met een kick-off in juni, waarop drie soorten para-tafeltennis aan de buitenwacht werden gedemonstreerd: staand, in een rolstoel (op een normale tafel) en schuiftafel tennis op een aangepaste tafel. Die laatste vorm is het meest laagdrempelig en zeer geschikt om mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking aan sportbeoefening te laten doen. De Hilversumse wethouder Karin van Hunnik, aanwezig bij de demonstraties, was onder de indruk. ‘Prachtig initiatief om sporten voor iedereen mogelijk te maken en zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen’, twitterde ze.

Kartrekker

Het stimuleren van initiatieven voor parasporten is inmiddels onderdeel van het huidige beleidsplan van de tafeltennisvereniging. Maar wat keurig op papier staat omschreven, is niet zomaar één, twee, drie in praktijk te realiseren, weet Fred Lodder. Hij is samen met Annemarie Houtsma kartrekker van de werkgroep parasport. Fred reageerde op een vrijwilligers-vacature bij de club om parasport van de grond te tillen. “Het is geen gemakkelijke doelgroep. Het gaat veelal om mensen die in instellingen verblijven. We zijn dus instellingen gaan benaderen om te kijken of we op die manier letterlijk het balletje aan het rollen konden krijgen.”

Meervoudige beperking

Inmiddels, maanden na de kick-off, begint dat vruchten af te werpen. Mede door toedoen van Hilversum-lid Edwin Jonkman, werkzaam bij zorginstelling Sherpa, komen er elke donderdagochtend zo’n 5 cliënten van de zorginstelling in wisselende samenstelling naar het Tafeltenniscentrum om schuiftafel tennis te spelen. Het gaat om mensen met een meervoudige fysieke en verstandelijke beperking. “Door dingen alsmaar te herhalen hoop je dat ze heel kleine stapjes vooruit gaan in leren en ontwikkelen.”, zegt Edwin Jonkman, teamleider bij Sherpa.
Dat vereist dus engelengeduld.  “Nee, de cliënten hebben geen idee dat ze bij een tafeltennisvereniging zijn. Maar we zien dat ze er plezier aan beleven en dat is het belangrijkste. De continuïteit van het wekelijks halen en brengen vanuit de zorginstelling is gewaarborgd. In wisselende samenstelling qua begeleiding en cliënten.” zegt Jonkman.

Met vilt bekleed

Ook Annemarie Houtsma, zelf aan de rolstoel gekluisterd, wordt ‘helemaal blij’ als ze de cliënten van Sherpa in actie ziet. Omdat de schuif batjes tijdens het spelen door ongecontroleerde bewegingen op alle mogelijke manieren in aanraking komen met de tafel, heeft ze het materiaal rondom bekleed met vilt, zodat de tafels niet beschadigd raken. Fred Lodder is ondertussen druk bezig met de financiële aspecten van het para-tafeltennis. Het is een “kip-ei”verhaal, vertelt hij. “Lastig in het begin. Als je geen para-sporters hebt, krijg je geen subsidie en zonder subsidie kun je geen materialen aanschaffen.

Donatie
Om het nog laagdrempeliger te maken wil de werkgroep ook een in hoogte verstelbare tafel aanschaffen. Die wordt volgens Fred op bestelling gemaakt door de firma Heemskerk, Daar hangt een stevig prijskaartje aan. De werkgroep is dan ook zeer verguld met een donatie van € 1.750 van de stichting van golfende grootouders Old Grand-Dad, die goede doelen ondersteunt. Met name projecten op het gebied van sport, spel en beweging voor jongeren met een beperking. Hilversum-lid Gerrit Horlings heeft hierin een bemiddelende rol gespeeld. Afgelopen donderdag heeft Gerrit Horlings de cheque van de OGD overhandigd aan het bestuur van de TTV Hilversum.

Namens de Old Grand-Dad was ook secretaris Cees Verkerk (links naast Gerrit)  aanwezig.

Niet bekend is of de kinderen meer plezier hadden bij het spelen of met het eten van de taart.

Wil je er meer over weten, klik dan hier naar een video die de vereniging maakte over para-tafeltennis.